Europljani kažu 'DA' pijenju reciklirane otpadne vode! FOTO: Lider Media

Europljani kažu 'DA' pijenju reciklirane otpadne vode!

Skup istraživanja koje financira EU otkrio je iznenađujuće visoko prihvaćanje ponovne upotrebe vode i hranjivih tvari u tri europske zemlje.

Objavljeno: 19.1.2022.

Gadi li vam se pomisao da pijete recikliranu otpadnu vodu? Ako da, u manjini ste, prema novom skupu europskih istraživanja. Provedena u sklopu projekta NextGen koji financira EU, istraživanja su pokazala da faktor gađenja koji se očekuje kao reakcija javnosti na ponovnu upotrebu otpadnih voda nije tako jak kao što bismo mislili.


Više od 2 500 građana u Nizozemskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu ispitano je kako bi se utvrdilo njihovo stajalište o recikliranju otpadne vode za piće i o obnavljanju hranjivih tvari iz otpadnih voda za uzgoj hrane. Rezultati sugeriraju da negativna percepcija javnosti koja se obično navodi kao prepreka u velikim projektima recikliranja vode možda ipak nije tako velika prepreka.
Istraživanje koje je proveo partner na projektu NextGen Cranfield University u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazalo je da 75 % ispitanika u Nizozemskoj daje prednost ili snažno podržava recikliranje vode za proizvodnju pitke vode. Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo nisu bile daleko iza ove iznenađujuće brojke, sa 73 % odnosno 67 % koji podržava ponovnu upotrebu otpadnih voda. Prihvaćanje hrane uzgojene pomoću obnovljenih hranjivih tvari iz otpadnih voda bilo je čak i veće, a 75 % nizozemskih ispitanika još jednom je za, u usporedbi s 85 % i 74 % u Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, respektivno.


"Promatrali smo pokretače reakcija ljudi i postoji snažan utjecaj onoga što nazivamo društvenim normama", primjećuje dr. Heather Smith sa Sveučilišta Cranfield u vijesti objavljenoj na web stranici 'Smart Water Magazine'. “Na mišljenja i o recikliranoj vodi i o hrani snažno su utjecala uvjerenja u njihovim neposrednim mrežama.”
Sve se svodi na povjerenje
Uz hitnu potrebu primjene koncepata kružnog gospodarstva na vodu, istraživanje igra vrijednu ulogu u procjeni javnog prihvaćanja recikliranja otpadnih voda. Ali o čemu ovisi prihvaćanje? Prema višem istraživaču Josu Frijnsu iz NextGen koordinatora projekta KWR Water Research Institute, to ovisi o uspostavljenom povjerenju u komunalno poduzeće. “Element u prihvatljivosti recikliranja otpadnih voda odnosi se na povjerenje. Vjerujte u kvalitetu vode i osobno iskustvo, ali i u organizacije koje pružaju uslugu.”
Frijns navodi Nizozemsku kao primjer, pružajući uvid u visoku stopu podrške u zemlji za recikliranje otpadnih voda. “U Nizozemskoj postoji veliko povjerenje u vladine agencije koje se odnose na kontrolu i kvalitetu okoliša. To pomaže građanima da vjeruju inicijativama za ponovnu upotrebu, a to bi mogao biti mnogo važniji čimbenik u poboljšanju prihvatljivosti nego samo informiranje i obrazovanje.”


Iako rezultati istraživanja mogu ublažiti zabrinutost zbog negativnih reakcija javnosti na projekte recikliranja i ponovne upotrebe otpadnih voda, dr. Smith vjeruje da "mora postojati dugoročna strategija javnog angažmana". Ona dodaje: “Razumijevanje percepcije javnosti o ovakvim rješenjima samo je jedan dio slagalice.”
NextGen (Prema sljedećoj generaciji vodnih sustava i usluga za kružno gospodarstvo) okupio je vodene tvrtke, industrijske partnere, specijalizirana mala i srednja poduzeća, istraživačke institute tehnološke platforme te gradske i regionalne vlasti. Cilj je demonstrirati inovativna rješenja kružnog gospodarstva za korištenje resursa u sektoru voda. Projekt završava u lipnju 2022.


Pripremila: Astrid Werbolle
Izvor: Cordis


Više na linku:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=newssearch&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjI5_j0z731AhUK8bsIHUtHB1U4ChDF9AEoAHoECAMQAg&url=https%3A%2F%2Fcordis.europa.eu%2Farticle%2Fid%2F435516-europeans-say-yes-to-drinking-recycled-wastewater&usg=AOvVaw2SW1xp0ZjXNjlSXBQMB-ZX

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće