Japanski premijer rekao je da se ispuštanje otpadnih voda u Fukushimi ne može odgoditi! FOTO: apnews.com

Japanski premijer rekao je da se ispuštanje otpadnih voda u Fukushimi ne može odgoditi!

Nakon potresa i tsunamija prije 11 godina postrojenje Fukushima i dalje prijeti i to radioaktivnim otpadnim vodama

Objavljeno: 19.10.2021.

Novi japanski premijer rekao je u nedjelju da se planirano masovno odlaganje otpadnih voda pohranjenih u nuklearnoj elektrani Fukushima koja je stradala u tsunamiju ne može odgoditi, unatoč zabrinutosti lokalnog stanovništva.
Govoreći pri svom prvom posjetu postrojenju od preuzimanja dužnosti, Fumio Kishida rekao je da će njegova vlada raditi na uvjeravanju stanovnika u blizini tvornice o tehničkoj sigurnosti projekta odlaganja otpadnih voda.
Podsjetimo kako je postrojenje Fukushima Daiichi pretrpjelo je trostruko potapanje 2011. godine nakon snažnog potresa i tsunamija.
Kishidin kratki obilazak objekta od strane operatora, Tokyo Electric Power Company Holdings, usredotočio se na tekuće gašenje elektrane i ogromnu količinu pročišćene, ali još uvijek radioaktivne vode koja se tamo skladišti.
"Čvrsto sam osjetio da je pitanje vode ključno pitanje koje ne treba odgoditi", rekao je Kishida novinarima nakon obilaska.
Vlada i TEPCO najavili su u travnju planove za početak ispuštanja vode u Tihi ocean u proljeće 2023. godine u rasponu od desetljeća.
Planu su se žestoko usprotivili ribari, stanovnici i japanski susjedi, uključujući Kinu i Južnu Koreju.


NEMA VIŠE MJESTA ZA SKLADIŠTENJE, JE LI ISPUŠTANJE U OCEAN SIGURNA OPCIJA?


Zagađena rashladna voda i dalje je curila iz oštećenih reaktora od katastrofe. Voda je ispumpana iz podruma i uskladištena u oko 1.000 spremnika za koje operater kaže da će doseći svoje kapacitete krajem sljedeće godine.
Japanski dužnosnici kažu da je odlaganje vode neophodno za čišćenje postrojenja, te da je njezino ispuštanje u ocean najrealnija opcija.
Kishida je rekao kako će vlada učiniti sve što može kako bi riješila zabrinutost da će odlaganje vode naštetiti lokalnoj ribarstvu i drugim industrijama.
"Mi ćemo dati objašnjenje o sigurnosti (odlaganja) sa znanstvenog stajališta i transparentnosti kako bismo otklonili različite zabrinutosti", rekao je Kishida.
Japan je zatražio pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi se osiguralo da ispuštanje zadovoljava globalne sigurnosne standarde, uključujući pročišćavanje otpadnih voda tako da su njegove razine radioaktivnosti ispod zakonskih granica.

Više na linku: 

https://apnews.com/article/business-japan-environment-and-nature-tsunamis-wastewater-1822129d4ff4aeaaccfa5f2671a4b371

Pripremila: Astrid Werbolle
Izvor: AP News

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće