Mladi gosti iz inozemstva u potrazi za znanstvenom praksom

Mladi gosti iz inozemstva u potrazi za znanstvenom praksom

Laboratorij, važan dio u procesu pročišćavanja otpadne vode!

Objavljeno: 31.5.2022.

Članak uredila i objavila: Andrea Božić

Posebnu pozornost tijekom obilazaka i edukacija na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda uvijek izazove naš akreditirani laboratorij. Iako mali i bez puno djelatnika, učinkovitost postiže zahvaljujući odličnom kadru i brzim testovima te modernoj tehnologiji. Laboratorij radi u skladu s vodopravnom dozvolom a njegova djelatnost obuhvaća provođenje analiza uzoraka prikupljenih na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Svaki dan se vrše analize kompozitnih uzoraka ulazne i izlazne otpadne vode u okviru kojih se analiziraju fizikalno kemijski pokazatelji.

IMG 20220531 WA0010    IMG 20220531 WA0010

Fotografije iznad: Spectofotometar - mjeri vrijednosti ulazne i izlazne vode

Na koji način laboratorij zaista simulira uređaj, doznali su i mladi gosti iz susjednih zemalja. Naime, u posjet ZOV-u stiglo je 40-tak učenika završnih razreda srednjih škola  te njihovih nastavnika i to iz Italije, Litve i Rumunjske, koji su krajem svibnja boravili u Hrvatskoj. Njihov posjet bio je organiziran  u okviru aktivnosti na Erasmus projektu Circular Economy Lab & Observatory- CiELO (2020-1-IT02-KA201-079994) na kojem Rudarsko-geološko-naftni fakultet sudjeluje kao partner. Posjet je mentoriran od strane  izv. prof. dr. sc. Lidie Hrnčević, dipl. ing. naft. rud. predstojnice Zavoda za naftno-plinsko inženjerstvo i energetiku na Rudarsko-geološkom- naftnom fakultetu, dok su edukatori na obilasku bili dr.Marin Ganjto glavni tehnolog ZOV-a i glasnogovornica Astrid Werbolle.

Vidno zainteresirani budući znanstvenici upravo su sada na odluci koji će fakultet upisati nakon završetka srednje škole, te velika većina od njih razmišlja o rudarstvu, energetici i kemiji, kao fakultetima nakon kojih i u njihovim zemljama postoji velika potražnja za kasnijim zaposlenjem.

Piše i slika: Astrid Werbolle

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće