Odbacujemo li odgovor na naš nedostatak gnojiva?

Odbacujemo li odgovor na naš nedostatak gnojiva?

Znanstvenici smatraju da bi recikliranje našeg urina moglo biti rješenje za pomoć usjevima u rastu i jačanju sigurnosti hrane.

Objavljeno: 9.6.2022.

Vjerojatno se Battleboro, neobični gradić u slikovitoj američkoj saveznoj državi Vermont, ne bi smatrao neobičnim da nije  domaćin natjecanja "pomokri se". No svake godine oko 200 ljudi se uspoređuje tko je sakupio najviše urina da bi osvojio pozlaćeni pehar! A najvižnije je što kasnije gnoje usjeve zahvaljujući vlastitim donacijama mokraće.

Događaj organizira Institut Rich Earth, lokalna neprofitna organizacija koja pasterizira doniranu mokraću i isporučuje je farmama za korištenje umjesto sintetičkog gnojiva. Urin sadrži dušik, fosfor, kalij i mikronutrijente, koji pomažu biljkama da rastu, ali se obično ispiru.

Zato je institut većinu svojih volonterskih domova opremio zahodima koji odvajaju urin na izvoru kako bi se kasnije mogao ispumpati i transportirati gdje je potrebno.

'Volonteri' su jako ponosni na ono što rade", rekao je Abraham Noe-Hays, direktor istraživanja organizacije. "Oni to vide kao još jedan način recikliranja.

Otporniji prehrambeni sustavi zbog mokraće?

Pretvaranje mokraće u gnojivo nije ograničeno na ovu zajednicu. Rich Earth-ova spin-off tvrtka razvija sustav koji se može koristiti u zgradama kako bi mogao proširiti program na druga mjesta.

U zemljama poput Švedske, Francuske, Njemačke, Južne Afrike i Australije, druge organizacije rade na prenamjeni ljudskog otpada u pokušaju da smanje oslanjanje na komercijalna gnojiva, koja imaju vlastiti niz ekoloških i ekonomskih izazova.

Sintetička dušična gnojiva zagađuju podzemne vode i značajan su pokretač klimatskih promjena. Proizvodnja i upotreba takvih gnojiva čini 2,4% globalnih emisija, prema studiji iz 2021.

Globalne rezerve fosfora također se smanjuju. Poljoprivrednici diljem svijeta suočavaju se s nestašicom i rastućim cijenama otkako je Rusija, kao glavni izvoznik gnojiva, napala Ukrajinu.

Znanstvenici već dugo ukazuju na resurse koji se nalaze u ljudskom otpadu kao način za smanjenje ovisnosti o uvozu, kaže Prithvi Simha, istraživač sa Švedskog sveučilišta poljoprivrednih znanosti (SLU).

"Kada dođe do šoka u lancu opskrbe, kako uzgajamo hranu? Recikliranjem urina dodajemo otpor našem prehrambenom sustavu", rekao je. Prema Simhi, otprilike trećina ukupnog dušika i fosfora koji se koriste u poljoprivredi u svijetu potencijalno bi se mogla zamijeniti hranjivim tvarima dobivenim iz urina. Ovaj postotak dramatično raste za zemlje poput Ugande ili Etiopije, gdje postoji velika populacija koja osigurava urin, ali se ne koristi mnogo sintetičkih gnojiva jer je preskupo.

Od tekućeg zlata do suhog gnojiva

Simha je dio tima istraživača koji je razvio način pretvaranja urina u manji volumen krutog gnojiva koje se ponaša i izgleda kao sintetički pelet, koje većina farmera trenutno koristi.

"Postoji dosta složene kemije iza toga kako smo došli do toga, ali u stvarnosti je prilično jednostavna za implementaciju. Zato dobro funkcionira i na globalnom sjeveru i na globalnom jugu", rekao je Simha.

Sanitation 360 surađuje s tvrtkom koja iznajmljuje prijenosne toalete. Svoju kolekciju urina povećao je s 1.500 litara (396 galona) na 25.000 litara, a sljedeće godine cilja na 250.000 litara. Gnojivo dobiveno od onoga što prikupi ide u lokalne usjeve ječma - a pivo napravljeno od ovog ječma "naravno je isto kao i svako drugo pivo", rekao je Simha nakon testa okusa.

Ako gnojivo iz mokraće želi postati glavna struja, ono mora biti u stanju natjecati se s masovno proizvedenim sintetičkim gnojivima. To uključuje dobivanje certifikata od strane nacionalnih regulatora jer neki dijelovi svijeta još uvijek označavaju urin odvojen na izvoru kao kanalizaciju. Ali to također uključuje dostupnost tehnologije i opreme. WC za preusmjeravanje urina vitalni je dio slagalice.

Odvojite prije recikliranja

Ako mokraću želimo ponovno upotrijebiti za gnojivo, potrebno ju je odvojiti od našeg izmeta, kao i toaletne vode, na isti način na koji odvajamo recikliranje poput plastike od našeg drugog smeća.

Zahodi za preusmjeravanje mokraće mogu biti na ispiranje ili suhi i obično rade prikupljanjem tekućeg otpada u posebnom bazenu na prednjoj strani WC školjke. Ovi su modeli zapravo prvo razvijeni kao način za smanjenje onečišćenja vode. Urin čini samo 1% otpadnih voda u europskim postrojenjima za pročišćavanje, ali je jedan od glavnih izvora hranjivih tvari poput dušika, koji onečišćuju i oštećuju rijeke i jezera.

Preinaka urina preusmjerenog na izvoru u gnojivo je jednostavno, kaže Tove Larsen, viša znanstvenica sa Švicarskog saveznog instituta za vodenu znanost i tehnologiju (Eawag).

“U suprotnom vadite zlato iz svojih otpadnih voda i umjesto da ga reciklirate u industriju, samo ga bacate”, rekla je.

Tehnologija u razvoju

Do sada je, prema Larsenu, jedan od najvećih izazova sa zahodima koji preusmjeravaju mokraću bio taj što se smatraju nepraktičnim za korištenje i proizvodnju. No, novi model, koji je razvila švicarska tvrtka Laufen i Eawag, mogao bi to promijeniti, kaže ona.

Ovaj model koristi "efekt čajnika". Plato na prednjoj strani zdjele izrađen je na način koji omogućuje da mokraća curi u zasebnu rupu - slično kao kada čaj curi niz vanjsku stranu lonca kada se izlije pod neugodnim kutom.

Ispiranje je također dizajnirano za čišćenje platoa s minimalnom količinom vode, tek toliko da ukloni bilo kakav miris. Glavna prednost ovih novih modela je ta što se mogu koristiti i proizvoditi kao i svaki drugi keramički WC, kaže Larsen.

Za sada su ograničeni na samo nekoliko zgrada diljem svijeta. No, znanstvenici se nadaju da će, kako se te tehnologije polako šire, recikliranje "tekućeg zlata" na kraju svima biti jednako jednostavno kao sjedenje i, dobro mokrenje koje kasnije ima i ekološku svrhu.

Izvor: DW

Pripremila: Astrid Werbolle

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće