Sigurnost i zdravlje za nas je prioritet!

Sigurnost i zdravlje za nas je prioritet!

Vježbe evakuacije i zaštite od požara važan dio za svaki kolektiv!

Objavljeno: 4.5.2022.

Danas je  4.5. – Dan Sv. Florijana – zaštitnika hrvatskih vatrogasaca!U ZOV-u stoga ovaj mjesec posebnu pozornost posvećujemo zaštiti od požara, odnosno sprečavanju nastanka i širenja požara. Sigurnost i zdravlje naših djelatnika važan je dio naše radne etike !U duhu toga u suradnji s JVP Grada Zagreba i DVD Sesvete organizirali smo vježbu evakuacije i spašavanja te vatrogasnu vježbu. Zadovoljni i spremni za svaku situaciju!

U vježbi  smo imali nekoliko mogućih zamišljenih događaja;

Potres:

1.Spašavanje (spuštanje) djelatnika s digestora visinskim vozilom;

Zbog potresa jačine 6,5 prema Richterovoj ljestvici došlo je do popuštanja konstrukcije na digestorima i urušavanja mosta i dijela unutarnjeg stepeništa. U trenutku potresa na digestoru br. 2 našao se djelatnik koji je radio redovni pregled digestora, a koji se nije mogao spustiti evakuacijskim putem zbog urušavanja stepeništa i nestanka el. energije (ne radi lift).Vatrogasci JVP Grada Zagreba dolaze na poziv voditelja smjene iz kontrolne sobe (direktna telefonska linija), te odmah kreću sa spašavanjem/spuštanjem djelatnika s digestora.

 2. Izvlačenje onesviještenog djelatnika iz podrumskih prostora digestora

Zbog jačine potresa urušila se konstrukcija tornja digestora i došlo je do urušavanja dijela stepeništa.

Dio zaposlenika s obrade mulja u trenutku potresa se našao u tunelima digestora (podrum), gdje su radili redovni servis. Ostali su zarobljeni u jednom od tunela digestora, jedan djelatnik je ostao bez svijesti jer se pomaknuo cjevovod plinskih instalacija u podrumu.

Ostali djelatnici koji su se našli u tom trenutku u podrumu izlaze van kroz evakuacijska okna predviđena za evakuaciju, uzimaju zaštitne kacige, maske, nosila, opremu za pružanje prve pomoći i vraćaju se natrag spasiti ozlijeđenog kolegu.

 3.Gašenje BIOSPREMNIKA na obradi mulja:

Zbog potresa došlo je do kvara na el. Instalacijama i do zapaljenja korijenja u bio spremniku na obradi mulja. Vatrogasci dolaze vrlo brzo nakon poziva s direktne telefonske linije  i odmah pristupaju gašenju bio spremnika pomoću vanjske hidrantske mreže, koja je imala dobar tlak i požar je uspješno ugašen.

 Djelatnici ZOV-a također su vježbali gašenje požara PP aparatima.

Nakon kraće prezentacije o osnovama gašenja požara od strane pripadnika JVP Zagreb, svi zaposlenici su imali priliku gasiti požar s PP aparatima koji su pripremljeni u tu svrhu.

Zadovoljni i spremni za svaku situaciju ZOV tim se vratio na svoja radna mjesta.

FOTO: Damir Martinović

Galerija fotografija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće