Štetnost industrijske otpadne vode

Štetnost industrijske otpadne vode

Određeni izvori kemijskog onečišćenja vodenog okoliša su dosad već poznati, no količine i raznolikosti sintetskih...

Objavljeno: 27.9.2022.

Velik broj sintetičkih spojeva koji završavaju u vodi iz farmaceutske i kemijske industrije potencijalno su opasni – iako se otpadne vode iz tvrtki čiste u modernim uređajima za pročišćavanje otpadnih voda. To pokazuje studija instituta za istraživanje vode Eawag i Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju (ETH) Zürich.

Određeni izvori kemijskog onečišćenja vodenog okoliša su dosad već poznati, no količine i raznolikosti sintetskih organskih spojeva, koji se oslobađaju u proizvodnji kemikalija, su nepotpune i selektivne.

Slijepe točke

Mnogi spojevi, koji se nakupljaju u organima organizama ili koji mogu pospješiti razvoj rezistencije su i dugotrajni – na primjer u odnosu na antibiotike. Osim toga, mnoge tvari su takoreći uobičajenim metodama praćenja pale u vodu, jer ih nitko nije tražio.

U svojoj studiji znanstvenici su analizirali pročišćenu otpadnu vodu iz jedanaest postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci. Da bi to učinili, odabrali su postrojenja koja se moraju nositi s vrlo različitim udjelima industrijske otpadne vode – od nula do 100 posto. Pročišćena otpadna voda zatim je analizirana pomoću spektrometrije mase visoke rezolucije, djelomično automatizirane. To je omogućilo određivanje ukupnog broja prisutnih spojeva i također praćenje tvari koje su se u višim koncentracijama pojavile samo kratko vrijeme.

Tri nalaza studije

  • Pročišćena industrijska otpadna voda ponekad sadrži i do 15 puta više različitih tvari i do dva puta veće koncentracije sintetskih organskih spojeva sa znatno većim fluktuacijama od kućnih otpadnih voda.
  • Kemijska raznolikost otpadnih voda vrlo je specifična za lokaciju i odražava proizvodne procese dotičnih tvrtki. Međutim, na to snažno utječu i drugi čimbenici, poput vrste i opsega predpročišćavanja otpadnih voda, načina na koji tvrtke šalju svoju otpadnu vodu u uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ili rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.
  • Među golemom raznolikošću pronađenih tvari postoje i otrovni spojevi koji predstavljaju prijetnju vodenoj bioraznolikosti. Zato što jako fluktuirajuće emisije dovode do neočekivanih koncentracija i stalno mijenjajućih kemijskih sastava. Pronađene su i neregistrirane kemikalije.

Programi praćenja po mjeri

Istraživači uključeni u studiju zaključuju da trenutna praksa za ispitivanje i eventualno poboljšanje kvalitete vode nije dostatna. Danas se obično analizira standardni popis ciljanih zagađivača i određeni zbirni parametri umjesto da se pažljivo promatra svaka lokacija. Međutim, to je jedini način na koji se mogu izraditi prilagođeni programi praćenja i – gdje je potrebno – poduzeti mjere, pišu znanstvenici.

Strategije za smanjenje onečišćenja mogu pokriti vrlo širok raspon, od promjene prakse pročišćavanja otpadnih voda u tvrtkama i inovacija u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda do promjena u proizvodnim procesima do zakonskih propisa ili čak zabrane određenih tvari. Neke od mjera industrijske tvrtke već uspješno provode.

Obradila: Andrea Božić

Izvor: ZfK

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće