Treba li piti toplu  vodu iz slavine?

Treba li piti toplu vodu iz slavine?

Je li zdravo ili nezdravo piti toplu vodu iz slavine?

Objavljeno: 20.7.2022.

Kaže se da je pijenje tople vode iz slavine zdravo. Tako bar naglašavaju zdravstveni stručnjaci, dok je topla voda iz slavine vrlo popularna, posebno u azijskim regijama. S druge strane, također se upozorava na konzumaciju tople vode iz slavine.

Obje tvrdnje su istinite, ali zašto je to tako i što to znači za strastvenog vodopiju? Je li topla voda iz slavine opasna ili zdrava? Zašto je test vode tako važan? Razjasnili smo i usporedili prednosti i nedostatke na temu "pijenje tople vode iz slavine" i pronašli idealnu sredinu.

Zašto pijenje tople vode iz slavine može biti opasno?

Mišljenja stručnjaka o osnovnom uživanju vode iz slavine: Savezna agencija za okoliš kaže da se voda za piće iz slavine može piti bez oklijevanja, pod uvjetom da iz slavine teče "svježa i hladna". Ako se čini toplim unatoč postavci niske temperature, trebao bi raditi dok ne poteče hladna voda. Iznad svega, treba izbjeći smanjenje kvalitete zbog dugog stajanja u vodovodnom sustavu. Međutim, budući da se nikada ne može isključiti kontaminacija vlastitog sustava pitke vode, stručnjaci preporučuju redovito testiranje vode, osobito ako u kućanstvu žive bebe ili mala djeca.

Topla voda se samo uvjetno preporučuje:

Savezna agencija za okoliš samo u ograničenoj mjeri preporučuje pijenje tople vode iz slavine. Pozadina: Voda se naime  zagrijava do željene temperature. To ide ruku pod ruku s izbjegavanjem stvaranja legionele, budući da bakterije odumiru kada je voda dovoljno topla. Tako nas ovo zagrijavanje vode štiti od infekcije legionelom. Preduvjet za to je da voda postigne odgovarajuće visoke temperature.

U isto vrijeme, međutim, ova sigurnosna mjera ima i jednu caku:

1.Službeno upozorenje protiv pijenja tople vode iz slavine temelji se na mogućoj izloženosti teškim metalima.

Topla voda cirkulira dulje vrijeme i na dulje udaljenosti u sustavu tople vode. Ovo vrijeme cirkulacije je važno kako bi se osiguralo da voda izlazi iz slavine na odgovarajućoj temperaturi. Zbog dugog vremena zadržavanja vode u cijevima i visokih temperatura, iz materijala cijevi mogu se osloboditi otrovne tvari - uključujući olovo ili bakar.

To može uzrokovati ogromne zdravstvene probleme, osobito tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Ukratko: Je li zdravo piti toplu vodu?

Pijenje tople vode iz slavine i korištenje iste u kućanstvu može zaštititi od infekcije legionelom, budući da visoke temperature barem sprječavaju stvaranje legionele u sustavu cijevi. Međutim, u isto vrijeme, druge tvari koje izlaze iz vodova mogu postati opasnost.

Ali zašto su drugi stručnjaci uvjereni da je pijenje tople vode iz slavine zdravo?

U osnovi su u pravu. U principu, pijenje tople vode najviše odgovara ljudskoj prirodi. Sadrži sve važne hranjive tvari i opskrbljuje tijelo bitnim elementom: vodom. Voda iz slavine stoga nudi sve što je potrebno zdravom organizmu.

2.Ali zašto piti toplu vodu iz slavine? Ulogu ima i temperatura: pijemo li prevruću ili prehladnu vodu, dovodimo organizam u većoj ili manjoj mjeri u turbulenciju: želudac, crijeva i krvožilni sustav moraju trošiti energiju kako bi se prilagodili popijenoj tekućini na temperaturu tijela. Pod određenim okolnostima, ovdje se troši više energije nego što se apsorbira. Stoga je topla voda iz slavine idealno piće sa zdravstvenog gledišta.

3. Za i protiv “Pijte toplu vodu iz slavine” – što je sada važnije?

Svi argumenti za ili protiv pijenja tople vode iz slavine imaju valjanu pozadinu. Stoga nije lako odlučiti koji su argumenti učinkoviti. Međutim, kompromis donosi idealno rješenje:

Ne treba puno truda da odbacite kontraargumente i nastavite piti toplu vodu iz slavine: jednostavan test vode brzo će vam pokazati je li vaša voda iz slavine na bilo koji način zagađena. Mogućnosti su ovdje široke, tako da svaka zabrinutost može biti otklonjena.

Test na legionelu za privatna kućanstva, na primjer, brzo pokazuje jesu li opasne bakterije prisutne u vašem vodovodnom sustavu. Ako se to provodi redovito, brzo se otklanja ova opasnost ili brzo otklanja pojava legionele.

Osim legionele, u vodi se mogu naći i druge vrste bakterija. Oni se također mogu odrediti ili isključiti jednostavnim testom vode.

Analize vode na olovo, bakar ili druge teške metale daju dodatnu sigurnost da u vodi nema otrovnih tvari ili ukazuju na to je li cijevima potrebno održavanje ili sanacija.

Ako se izuzmu ovi mogući izvori opasnosti, voda iz slavine nudi iznimno zdrav, prirodan i jeftin način zdrave prehrane. Posebno kada vodu konzumiraju bebe, mala djeca ili osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, ne treba izostaviti ove analize vode kako bi voda, kao najstarija namirnica, dobro učinila organizmu.

Što učiniti ako vruća voda iz slavine čudno miriše?

Pod određenim okolnostima sasvim je moguće da topla voda iz slavine ima čudan miris. Ovdje potrošači nisu sigurni: odakle dolazi čudan miris u vodi iz slavine? I zašto je možda samo topla voda iz slavine pogođena? Možete li piti toplu vodu iz slavine ako čudno miriše?

Ako topla voda čudno miriše: Razlog tome mogu biti materijali cijevi

Materijali korišteni u vodovodnim cijevima također mogu uzrokovati primjetan miris ili čudan okus. To je osobito vidljivo kod vruće vode, jer je veća vjerojatnost da će zagrijavanje vode odvojiti materijale nego ispiranje cijevi hladnom vodom. Ako se pojavi takav neugodan miris, uz provjeru kakvoće vode potrebno je potražiti i savjet stručnjaka kako bi se brzo utvrdio uzrok i po potrebi otklonio. Također je vrlo moguće da se mikrofilmovi i naslage mogu pronaći u linijama. Ovdje mogu utjecati i noviji materijali i kabeli. To predstavlja poseban rizik za zdravlje, jer klice i bakterije ovdje bujaju i mogu se brzo razmnožavati. Ovdje su posebno pogođene cijevi za toplu vodu, jer se ovdje nalaze savršene temperature za razmnožavanje bakterija.

Voda iz slavine može učiniti više od toga da bude "neukusno sredstvo za gašenje žeđi"!

Limunade i sokovi popularna su alternativa pitkoj vodi za stvaranje određene raznolikosti kroz različite okuse. Nije neuobičajeno da potrošači kažu da češće piju gazirana pića jer im je voda iz slavine jednostavno “previše dosadna”. Međutim, to ne mora biti tako! Jer čak i ako sok i sok automatski ne uzrokuju veliku štetu zdravlju, voda je i dalje najzdravija hrana ako je kvalitetna. Dosađivanje ovdje nije nužno, jer čak i oni koji više vole vodu iz slavine mogu ponuditi raznolikost.

Ovdje postoje razne opcije. Od vode s limunom do domaće limunade, postoji idealan recept za svakoga i gotovo da nema granica vašoj mašti. Čaj, bio topao ili hladan, kao i razni dodaci vrlo prilagodljivu vodu iz slavine pretvaraju u doživljaj okusa. Posebno svježe voće poput limuna, limete ili jagode, kao i menta ili med čine vodu osvježavajućim, au isto vrijeme i zdravim napitkom.

Uživajte u osvježavajućim napitcima na bazi vodi koji vas hidratiziraju i održavaju vam normalnu funkciju tijela tijekom svih mjeseci, a ponajviše ljeti kada nam prijete velike vrućine.

Pripremila: Astrid Werbolle

Izvor: IVARIO TRINKWASSER BLOG

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće