Greenway WWTP najveće je postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Londonu, Ontario FOTO: Get Involved London

Uzorci ispitivanja otpadnih voda na COVID-19 u Londonu Ontario, pokazuju vrhunac i blagi pad Omikrona!

Projekt nadzora otpadnih voda donosi dobre vijesti za Kanadu, kada je u pitanju suzbijanje širenja COVID-19.

Objavljeno: 20.1.2022.

Tijekom većeg dijela pandemije, istraživači sa Sveučilišta Western pratili su virusno opterećenje SARS-CoV-2 izlučenog u izmetu zaraženih osoba uzimajući uzorke iz pet londonskih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.


Ovog tjedna, najnovija otkrića pokazala su prvi značajan pad virusnog opterećenja do sada tijekom trenutnog Omicron vala.
Christopher DeGroot, docent na Westernovom odjelu za strojarstvo i inženjerstvo materijala, kao i suvoditelj projekta, kaže da je pad prvi put uočen kada se uspoređuju podaci o otpadnim vodama prošlog četvrtka s podacima od prošlog utorka.
Još jedan pad virusnog opterećenja vidljiv je u rezultatima prikupljenim iz uzorka uzetog u nedjelju.
"Vjerujemo da smo na temelju ovih nalaza najvjerojatnije prošli vrhunac Omicron infekcija u Londonu", rekao je DeGroot.
Podaci prikupljeni iz projekta nadzora otpadnih voda između 10. listopada 2021. i 14. siječnja 2022. DeGroot kaže da su nalazi u skladu s onim što je izvijestila zdravstvena jedinica Middlesex-London u pogledu potencijalnog najvećeg broja slučajeva.
Tijekom brifinga za medije u utorak, vršitelj dužnosti medicinskog službenika dr. Alex Summers rekao je da, iako su stope COVID-19 visoke, "neke rane naznake dosljedno upućuju na to da vidimo plato u teretu bolesti u našoj zajednici."
Praćenje širenja COVID-19 promijenilo se posljednjih tjedana i dnevni broj slučajeva više se ne smatra potpuno pouzdanim odrazom aktivnosti virusa, zahvaljujući promjenama u ispunjavanju uvjeta za PCR testiranje.


DeGroot kaže da je to učinilo nadzor otpadnih voda vrjednijim nego ikad.
"Mi zapravo ne znamo pravi broj slučajeva, dok ako je netko zaražen, znamo da izbacuje virus u kanalizacijski sustav koji skupljamo u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda", rekao je DeGroot, dodajući da je nadzor u tijeku otpadnih voda bit će od vitalnog značaja da se vidi hoće li se trend pada nastaviti.
"Doći će do promjena u ponašanju, stvari poput otvaranja škola i potencijalnog smanjenja zdravstvenih ograničenja, pa sve to može promijeniti broj kontakata koje ljudi imaju i broj infekcija koje se javljaju." Prvi put najavljen kao pilot u srpnju 2020., projekt, koji zajednički vodi kolega zapadni profesor Eric Arts, razvio se u svojoj sposobnosti praćenja podataka o COVID-19 u otpadnim vodama.
"Krajem prošle godine počeli smo raditi genomsko sekvenciranje otpadnih voda i to je bilo neposredno prije vala Omicron", rekao je DeGroot.
"Uspjeli smo primijetiti da je prisutnost Omicrona u otpadnoj vodi otišla gotovo od nule kada smo počeli sa sekvenciranjem na slučaj u kojem je očito dominant
Londonski City također ima udjela u projektu pružajući uzorke koje su analizirali istraživači. Gary Burrows, nadzornik operacija otpadnih voda u gradu, kaže da su projekti nadzora poput onog u Londonu potaknuli nebrojene razgovore u krugovima otpadnih voda.
Burrows kaže da to uključuje dijeljenje znanja putem mreža kao što je Udruga za okoliš Ontarija. “Ja sam član odbora u vezi s tim, predstavljam profesionalne operatere otpadnih voda za Ontario i šaljemo izvještaje i tražimo informacije iz drugih općina koje se događaju u vrijeme COVID-a kako bismo vidjeli možemo li pomoći ljudima unutar našeg mrežnog sustava otpadnih voda ”, rekao je Burrows.


Rad je također učinio Burrowsa uzbuđenim za budućnost nadzora otpadnih voda, za koju vjeruje da se može koristiti za praćenje drugih zanimljivih predmeta, poput novih virusa ili predmeta koji su štetni za okoliš. “Mislim da je istraživanje doista otvorilo što epidemiologija temeljena na otpadnim vodama može učiniti.”

Pripremila: Astrid Werbolle
Izvor: Globalnews

Više na linku:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjarvvorsD1AhUH-aQKHY1TDJEQFnoECA0QAQ&url=https%3A%2F%2Fglobalnews.ca%2Fnews%2F8524536%2Fomicron-peak-covid-19-wastewater-london%2F&usg=AOvVaw3u7FjzJEkMPAtuDo54_h8Y

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće