Sretan vam 'Dan planeta Zemlje', najzeleniji eko praznik

Sretan vam 'Dan planeta Zemlje', najzeleniji eko praznik

Proslavili smo naš najvažniji praznik prirode' Dan planeta Zemlje', koji će online trajati cijeli dan i to zahvaljujući modernoj tehnologiji, kreativnosti školaraca i ustrajnosti nastavnika i profesora da školarci budu i ove godine dio manifestacije u ZOV-u

Objavljeno: 22.4.2021.

Iako smo mislili da će proljeće ove godine nakon godinu dana pandemije donijeti 'Dan planeta Zemlje' koji opet može okupiti vesela dječja lica na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, nažalost ni ove godine to nije bilo moguće. No volje i kreativnosti nije nedostajalo. Otkako je raspisan natječaj za najbolje literarne i likovne radove na temu zaštite prirode i okoliša, stiglo je oko 200-tinjak najšarenijih radova. Ove godine sudjelovanje i obilježavanje našeg 16 po redu  Dana planeta preselili smo online na našu web stranicu putem koje će svi zainteresirani moći vidjeti maštovite uratke. No kako se tradicija prave izložbe ne bi izgubila, radovi su izloženi i u prostoru CUPOVZ-a i s nestrpljenjem čekaju prve posjetitelje čim to epidemiološke mjere budu dopustile.

Novitet među radovima ove godine je u skladu s novim medijima i modernom tehnologijom bila i kategorija snimanja vlogova (video uratka) čime se učenici sve više vole baviti i na taj način istaknuti svoju angažiranost.

Ono što je svakako konstanta jest izbor za EKO Ambasadora, koji će ove godine pripasti jednoj osnovnoj školi zahvaljujući njihovu grupnom radu za što će s ponosom nositi titulu najekološkije škole na području Zagreba i Zagrebačke županije. Velika je to čast i obaveza, jer će djeca i nadalje morati razvijati svoj ekološki rad dok će od strane Zagrebačkih otpadnih voda za tu titulu primiti i posebnu nagradu. Jednako tako biti će nagrađeni i pojedinačni i grupni radovi po kategorijama, jer radova je bilo puno i izbor nikako nije bio lagan.

Tijekom Dana planeta Zemlje, učenici ali i oni stariji, srednjoškolci i studenti imati će priliku uz prethodnu najavu putem zoom aplikacije obići uređaj te se upoznati sa svim važnim informacijama vezanim uz pročišćavanje otpadnih voda te važnosti pročistača za metropolu kao što je Zagreb.

Valja istaknuti da je CUPOVZ samo u protekloj godini pročistio čak 125 milijuna m3 otpadne vode te time itekako pridonio da rijeka Sava i naš eko sustav na području Zagreba bude čišći.

Stoga čuvajmo našu prirodu, rijeke i mora. Ne dopustimo da generacije koje dolaze žive na zagađenom planetu koji smo im mi ostavili u nasljeđe. Pobrinimo se prvo za svoje dvorište, potoke, a potom za svoj Grad, zemlju u kojoj živimo. Jer danas je praznik ekologije, a čista voda resurs bez kojega nema života!

Piše: Astrid Werbolle

Slika: Damir Martinović

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće